Haberler

...

Yönetmen Serpil Altın ve Yapımcı Korhan Uğur Türkiye’nin İlk Sürdürülebilir Filmlerinden 2121: Bir Zamanlar Gelecek Filmini Anlattı

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Üyesi Özge Nilay Erbalaban’ın “Sinema ve Ekoloji Çalışmaları” dersi kapsamında yönetmen Serpil Altın ve yapımcı Korhan Uğur ile ekosinema ve sinemada sürdürülebilirlik üzerine çevrimiçi bir söyleşi gerçekleştirildi

Radyo Televizyon Sinema Yüksek Lisans Bölümü öğrencilerinin katılımı ve Dr. Öğretim Üyesi Özge Nilay Erbalaban yönetiminde gerçekleşen söyleşide, bölüm öğrencilerinden Arş. Gör. Azad Durak, Canset Özge Can ve Simge Tokmakçı soru ve düşünceleriyle söyleşiye katkıda bulundu. Derste, Serpil Altın’ın yazıp yönettiği ve Korhan Uğur’un yapımcısı olduğu Türkiye’de ekosinema ve bilim kurgu sinemasında bir öncü niteliğinde olan “2121; Bir Zamanlar Gelecek” filminin; yapım öncesi, yapım aşaması ve yapım sonrası süreçleri ekosinema bağlamında ela alındı.

            Söyleşi boyunca Dr. Öğretim Üyesi Özge Nilay Erbalaban ve öğrencilerin sorularıyla şekillenen; ekosinema, sürdürülebilirlik ve Yeşil Film gibi başlıkların “2121; Bir Zamanlar Gelecek” filminde nasıl ele alındığı, set ortamında kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilirlik ve kullanım pratikleri açısından nasıl kullanıldığı gibi konulara değinildi. Eurimages ve Green Film Production gibi Avrupa merkezli yeşil film standartları açısından “2121; Bir Zamanlar Gelecek” filminin tam kapsamlı bir yeşil film olma iddiasından çok bir girişim olduğunu altını çizerek vurgulayan yönetmen Serpil Altın, Türkiye’de böyle bir girişimin sinemamız açısından yeni bir aşama olduğuna ayrıca dikkat çekti.

            Türk Sinema Endüstrisinde Yeşil Film yapma koşulları üzerine düşüncelerini ifade eden yapımcı Korhan Uğur, sette kullanılan malzemelerin kullanım alışkanlıklarının zorluklarına, set çalışanlarının ve oyuncuların süreç boyunca verdiği reaksiyonlara atıf yaparak bu girişimin daha sonra yapılacak filmlerde çalışanların çevre duyarlılığı açısından yeni bir içgörü kazandıracağını belirtti. Korhan Uğur, filmin sadece halihazırda ‘Yeşil Film’ olma bakımından değil öte yandan bilimkurgu türü açısından da sinemamızda seyirci ve eleştirmenlerden takdir görmesini beklediğini ifade etti.

Katılımcılar, uluslararası film festivallerinden pek çok ödül alan ve 28 Haziran 2024 tarihinde Türkiye’de vizyona girecek “2121; Bir Zamanlar Gelecek” filminin yolculuğu devam ederken, derse katılarak sektör ve akademi arasındaki işbirliği için gösterdikleri hassasiyet ve katkılarından dolayı Serpil Altın’a ve Korhan Uğur’a teşekkürlerini ilettiler. 

Söyleşi, katılımcıların yer aldığı toplu bir fotoğrafla son buldu. 

Haber Metni: Arş. Gör. Azad Durak ve Canset Özge Can.