Çukurova Üniversitesi kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutladı

Son Güncelleme: 11 Aralık 2023

30 Kasım 1973 yılında resmi olarak kurulan Çukurova Üniversitesi 50. Yaşını büyük bir coşkuyla kutlarken, 1950’lerde başlayan ve 30 Kasım 1973 yılında noktalanan Çukurova Üniversitesinin kuruluşu öyküsü belgesel film, kitap ve sergi oldu.

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız yılın, Çukurova Üniversitesinin de 50. yılına denk gelmesi, 30 Kasım 2023 tarihinin anlamını katbekat artırdı.

Aylar öncesinden kuruluşunun 50. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutlamaya başlayan Çukurova Üniversitesi, 30 Kasım 2023 tarihinde, yani kuruluşunun 50. yıl dönümünde, güne ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in Atatürk Anıtına çelenk koyması, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlandı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in yanı sıra, rektör yardımcıları, Adana mülki idari amirleri, fakülte dekanları, MYO müdürleri, akademik ÇÜ personeli ve öğrencilerin katıldığı kutlamalar kortej yürüyüşü ile devam etti.

ÇÜ Mithat Özsan Amfisinde sona eren korteji, Çukurova Üniversitesi Kültür Müdürlüğüne bağlı Halk Oyunları Ekibi karşıladı.

Bir süre alkışları ile Halk Oyunları Ekibine eşlik eden Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, sonrasında Halk Oyunları Ekibini kırmayarak halaya dâhil oldu. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül’ün halay başı çektiği anlarda keyifli görüntüler yaşandı.

Ardından Mitah Özsan Amfisinde devam eden etkinlerde, ÇÜ Kurucu Rektörü Merhum Prof. Dr. Mithat Özsan’ın yerine, yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Genç, Çukurova Üniversitesinin kuruluş süreçleri hakkında konuşmalarını gerçekleştirdi.

Katılımlarından ötürü Prof. Dr. İbrahim Genç’e teşekkür plaketi takdim eden Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, 50. yıl kutlamaları ile ilgili konuşmalarını gerçekleştirdi.

“Üniversitemizin 50. ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun.”

Çukurova Üniversitesinin 50., Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlandığı bu anlamlı zaman diliminde, Çukurova Üniversitesinin ilk kadın Rektörü olduğu için çok mutlu ve onurlu olduğunu belirten Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Toplumların temel taşı eğitimdir. Geçmişten günümüze, gençlerimizin eğitiminde emeği geçen tüm hocalarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. 50 yıllık geçmişini bilim ve sanatla şekillendiren üniversitemizde yetişen nice değerler, ülkemize ve dünyaya değer katmaya devam ediyor. Çukurova Üniversitesi olarak her birimiz, bu başarılı geçmişin bilinci ile daha fazla başarı için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Üniversitemizin 50. ve Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.” diyerek konuşmalarını noktaladı.

Çukurova Üniversitesinin kuruluş öyküsü, belgesel film, kitap ve sergi oldu.

Çukurova Üniversitesi Konservatuar Ekibin müzikal dinletisinin ardından, Yönetmenliğini ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ve Öğr. Gör. D. Merve Tarlabölen Solmaz’ın üstlendiği “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Hayaller Gerçek Oldu…” isimli, Çukurova Üniversitesinin kuruluş tarihini anlatan belgesel film izleyici ile buluştu. “Çukurova Üniversitesi'nin Kuruluşu ve Hayaller Gerçek Oldu…” belgesel filmine verdiği emek ve Çukurova Üniversitesinin 50. yıl kutlamalarının tamamında üstlendiği kritik görevler nedeniyle, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel tarafından kendisine teşekkür plaketi takdim edilen Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, çalışma ekibine tek tek teşekkürlerini ileterek “Bu başarı hepimizin. Bu yüzden bu paketi hepiniz adına alıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Sümbül, “ Yaklaşık 1.5 sene önce, bir doktora dersinde ortaya çıkan bu fikirle, kültürel belleğimize yeni bir pencere açmak ve tarihe ışık tutmak için üniversitemizin kuruluş sürecini araştırmaya karar verdik. Yerel ve ulusal gazetelerde çıkan haberlerin izini sürdük ve üniversitemizin kuruluşu ile ilgili çıkan anılara ulaşmaya çalıştık. 1950’lerde başlayan ve 30 Kasım 1973 yılında noktalanan Çukurova Üniversitesinin kuruluşu adeta bir öykü gibiydi. Bellek, kent ve üniversite üçgeninde çıktığımız bu yolculukta, Çukurova Üniversitesinin kuruluşuna dair önemli ayrıntılara ulaştık. Bu çalışma ile kurum kültürü ve kimliğini geleceğe taşımak için, izlediğiniz belgesel filminin yanında, “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Hayaller Gerçek Oldu…” kitabı ve yine üniversitemizin kuruluş serüveninde rol alan önemli olaylar ve kişilerin yer aldığı fotoğraf sergisi hazırladık. Bu önemli üç eseri sizlerle buluşturmanın onur ve gururunu yaşıyoruz.” diye aktardı.

Ardından, ÇÜ 50. yıl pastası için fuaye alanına geçildi. 50. yıl pastasının kesilmesinin ardından,1950’li yıllardan günümüze uzanan Çukurova Üniversitesinin kuruluş tarihçesinin resimleri ile anlatıldığı, Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ve Öğr. Gör. Yunus Emre Çekici tarafından kaleme alınan “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Hayaller Gerçek Oldu…” kitabındaki görsellerin yer aldığı fotoğraf sergisi gezildi. Çukurova Üniversitesinin 50. yıl dönümü kutlama etkinliği hatıra fotoğrafı çekimleri ile son buldu.

ÇÜ İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi
Birim Sorumlusu: Prof. Dr. Muzaffer SÜMBÜL