Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Rukiye Çinkılıç Feminist Stüdyo’nun konuğu oldu.

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi İF-Stüdyo’sunda çekimleri devam eden Feminist Stüdyo programının bu haftaki konuğu, Adana Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Rukiye Çinkılıç oldu. Çinkılıç, programın sunuculuğunu üstlenen ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç’in sorularını yanıtladı. Öncelikle karşısında bir kadın dekan görmekten çok onur duyduğunu dile getiren Avukat Rukiye Çinkılıç, siyasete girmeden öncede hukukçu kimliğinden dolayı, kadınların ve çocukların geliştirilmesinin özel ilgi alanı olduğunu belirtti. Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Çinkılıç, ülkemizde kadınları için en önemli tespitinin sorulması üzerine; “Maalesef kadınlarımızda tespit ettiğimiz en büyük sorun henüz vatandaş olamamış olmaları. Toplumda her zaman erkeğin gölgesinde bırakılmış ve hala istediği konuma gelememiştir “ yanıtını verdi. Kadına şiddet konusunda bir kadın olarak yapmaya çalıştığı farklılıklara da değinen Rukiye Çinkılıç, eskiden çok farklı kaynaklar üzerinden kendilerine ulaşım sağlandığını ancak gelişen teknolojiyle hızılıca uyum sağlayıp ULAK adında bir sitem kurduklarını, kadınlarımızın bütün şikayet ve taleplerinin bu sistem üzerinden ilgili birimlere dağıtıldığını, okuma yazması olmayan kadınlarımızla da muhtarlıklar üzerinden temas sağlanarak oldukça etkili bir iletişim ağı meydana getirdiklerini aktardı.

Belediyenin kadınların eğitimi ve sosyal hayata kazandırılması yönünde ki çalışmaları hakkında soruları yanıtlayan Avukat Rukiye Çinkılıç, kadınlarımızla ilgili eksiklikler tespit edildikten hemen sonra, Kadın ve Aile Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Kreş Müdürlüğü kurduklarını belirtti. Kadının soysal hayata veya siyasete katılabilmesi için öncelikle sırtındaki yüklerin hafifletilmesi gerektiğini ifade eden Çinkılıç, Kültür Müdürlüğü bünyesinde açılan Seyhan Meslek Edindirme Merkezlerinin (SEYMER) içinde açtıkları kreşler sayesinde kadınların eğitim görürken veya sosyal hayata dahil olurken çocuklarının da diğer yandan uzman personellerle yetiştirildiğini belirtti. Geçtiğimiz aylarda yine Seyhan Belediyesi bünyesinde kurulan Adana 01 Bayan Futbol Kulübü hakkında da detaylarda bulunan Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Rukiye Çinkılıç, genç kadınlarımızdan çok yoğun talepler aldıklarını ve bundan çok memnun olduklarını dile getirdi. Kulüp yönetimini seçerken, erkek hegemonyasına dikkat ettiklerini, farklı siyasi parti ayrımı yapmadan yöneticilerin büyük çoğunluğunu kadınlarımızdan seçtiklerini vurguladı. Kadınların Futbola el atmasında ki en büyük hedeflerinin ise, bu alanda ki eril zihniyetin değişmesine katkı sağlama amacı taşıdıklarını aktardı. Programın sonunda kadınlara müjde niteliğinde bir kazanım haberi de veren Avukat Rukiye Çinkılıç, Avrupa Konseyi’nin kabul ettiği, “ Yerelde Kadın Erkek Eşitliği Şartı” ilkesinin, Seyhan Belediye Meclis’inde oy birliği ile kabul edildiğini ve bunun kadınlarımız için çok guru verici olduğunu sözlerine ekledi.