Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş öyküsü, belgesel film, kitap ve sergi oldu

30 Kasım 2023 tarihinde kuruluşunun 50. Yılını kutlayan Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş öyküsü, ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül’ün yönetimindeki bir ekip tarafından, “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluş Öyküsü: Ve Hayaller Gerçek Oldu…” ismiyle belgesel film, kitap ve sergiye dönüştürülerek ölümsüzleştirildi.

20 yıllık sancılı bir hazırlık sürecinin ardından 1973’te kurulabilen Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunu eserleştirme fikrini ilk defa bir doktora dersinde öğrencileriyle paylaşan Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, öğrencisi Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Çekici’yle birlikte  hazırlıklara başladı.

Çukurova Üniversitesi’nin 50. yılı ve Cumhuriyetimizin 100. Yılına denk gelen 30 Kasım 2023 tarihine yetiştirilmek üzere, bir belgesel film, bir kitap ve bir sergi hazırlamaya karar veren Prof. Dr. Sümbül, yönetmenliğini  Öğr. Gör. Merve Tarlabölen Solmaz’la üstlenerek çalışmalara koyuldu.

Alanlarında ödüllere imza atmış başarılı mezun öğrencilerimizden Nuri Cihan Özdoğan, Nurullah Memiş, Umut Çınkır ve Hilal Puslu gibi pek çok ismi ekibine katan Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, bir yandan Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunda doğrudan veya dolaylı görev almış ya da tanıklık etmiş önemli isimlerle röportaj çekimlerini gerçekleştirirken  diğer yandan ulusal ve yerel basında Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşuyla  ilgili titiz ve detaylı bir arşiv çalışmasını tamamladı.

Kurucu Rektör Prof. Dr. Mithat Özsan, Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Genç, Prof. Dr. Halis Arıoğlu ve Nurettin Çelmioğlu gibi döneme tanıklık etmiş isimlerin yanı sıra ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü ve ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz Kandır gibi halen görevine devam eden isimlerle de söyleşiler gerçekleştirildi.

Elde edilen bütün veriler harmanlanarak, 1953 yılından 30 Kasım 1973’te Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşuna varan gelişmelerin tüm detayları ile yer aldığı 35 dakikalık “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluş Öyküsü: Ve Hayaller Gerçek Oldu…”  isimli belgesel filmi hazırlandı.

Belgesel filmin yanı sıra Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ve Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Çekici’nin imzasını taşıyan, yine Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş öyküsünü ve bu yola nasıl başlandığına dair gelişmeleri konu alan “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluş Öyküsü: Ve Hayaller Gerçek Oldu…”  isimli kitap ve Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş yolculuğunda yer almış önemli anlar, kişiler, gazete manşetlerinin yer aldığı bir fotoğraf sergisi de izleyicilerle buluşturuldu.

Çukurova Üniversitesi’nin tarihini işleyen bu üç değerli eser, 30 Kasım 2023 tarihinde, Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluşunun 50. Yıldönümü Kutlamalarında ilk defa kamuyla  paylaşıldı.

İzleyicilerden büyük beğeni toplayan bu değerli eserlerle  ilgili olarak Küçük Saat TV youtube kanalında Sedat Memili’ye konuk olan Prof. Dr. Muzaffer Sümbül merak edilen soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Sümbül, “Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşu, Cumhuriyetin 50. yılında yapılmış, Cumhuriyetin 10. büyük işi. Bugün ise Cumhuriyetimizin 100. yılı Üniversitemizin ise 50. yılını kutluyoruz. Böylesinde önemli bir projenin gerek kaptanlık koltuğunda olmak gerekse de böylesine anlamlı bir zamanda kentimiz insanı buluşturmanın gururu ve onurunu yaşıyoruz.” diye belirtti.

Prof. Dr. Muzaffer Sümbül sözlerine “Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunda birçok insanın emeği var, burada adını andığımız veya anamadığımız herkese çok teşekkür ediyorum. Adana insanımızın emeği ile kurulan Çukurova Üniversitesi şu an 50. yılını kutluyor ve ülkemize nice değerler katmış 200 bin mezun sunuyor. Bu mezunlar arasında, siyasetçiler, bürokratlar, bilim insanları, sanatçılar gibi çok kıymetli insanlar var. Atamızın çizdiği yolda ilerleyen büyük bir üniversite olarak bizler de ahde vefamızı böyle değerler üreterek gösteriyoruz.” diye aktardı.

ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Pof. Dr. Muzaffer Sümbül, devam etmekte olan ve Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşu ve günümüze kadar uzanan sürecini konu alan uzun metrajlı bir belgesel filmin hazırlıklarının da sürdüğü müjdesini verdi.

Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluş Öyküsü: Ve Hayaller Gerçek Oldu…” belgesel filmi Çukurova Üniversitesi resmi youtube kanalından izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

ÇÜ İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi
Birim Sorumlusu: Prof. Dr. Muzaffer SÜMBÜL