Yüksek dozda iyiliğin adresi “Çocuk İyilik Merkezi”

Kahramanmaraş merkezli depremlerde uzuvlarını kaybetmiş 21 yaşını doldurmamış bütün çocuklara ücretsiz rehabilitasyon ve ortez-protez desteği veren, üstelik buna bir kontenjan sınırı koymayan ve bu hizmeti çocuklar 21 yaşını tamamlayana kadar devam ettiren, güler yüzlü, işini seven, Psikiyatristler, Psikologlar, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları ve sevecen çalışanlarla donatılmış bir merkez hayal edin.! Gerçek olamayacak kadar güzel, ama gerçek.

Çukurova Üniversitesi bünyesinde kurulan rüya kadar güzel bu merkezin adı başardığı işler kadar güzel: “Çocuk İyilik Merkezi.” Sihirli bir el değmiş gibi, Uzmanından hizmetlisine kadar bütün çalışanlarının gerçekten iyilikseverden oluştuğu Çocuk İyilik Merkezi (ÇOİM) güzel bir fikir olarak başlamış, hayata geçmiş ve işini hem başarı hem de güzellikle yapan olağanüstü bir yer.

Bir ancak bu kadar güzel yapılır! Diyeceğiniz türden bir merkez olan ÇOİM’in, fikrinin ortaya çıkması ve hayat bulmasından tutun bağışçılarına kadar, yüreği iyilikle atan isimleri ve kurumları öğrenince, neden bu denli başarılı olunduğu sorusu da haliyle cevabını buluyor.

Peki bu iyilik kervanında kimler var?

Çukurova Üniversitesi, FİBA Grubu, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, ÇÜ Sanayi İşbirliği Vakfı, Türk Pediatri Kurumu, Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği ile Amerika’da bulunan Türk Dernekleri Birliği gibi kuruluşların kurucu ortağı olduğu projenin çözüm ortakları arasında ise Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Ortopedik Protez ve Ortezciler Derneği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği ve Çocuk Ortopedisi Derneği gibi önemli kurum ve kuruluşlar yer alırken, Türkiye Bankalar Birliği, Bridge To Türkiye Fond ve Turkish Philanthropy Funds gibi kurumlar görev alıyor.

“İstedim ki, gözleri ışıl ışıl parlayan geleceğimizin teminatı çocuklarımızın umutları sönmesin,” diyerek iyilik dolu bir hedefle yollara koyulan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in ön ayak olduğu ve yüzlerce koca yürekli iyiliksever insanın ve kurumun destek olduğu ÇOİM, görevini beklentilerin de üzerine çıkarak yapması, tartışmasız bütün övgüleri hakkediyor.

Çocuk İyilik Merkezinde bir gün nasıl geçiyor?

Merkezde hizmet alan çocuklar ve aileleri, Mercedes-Benz Türk tarafından Çukurova Üniversitesi Çocuk İyilik Merkezine bağışlanan servis araçları ile ÇÜ Misafirhanelerinden alınarak ÇOİM’e getiriliyor.

Güler yüzlü ve profesyonel bir ekip tarafından karşılanan çocuklar, kendileri için hazırlanmış programları tamamlamak üzere bire bir takip ediliyor.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sibel Başaran’ın idaresinde çalışan fizyoterapistler tarafından ÇOİM merkezine kayıtlı çocukların rehabilitasyonu, egzersizleri ve protez takipleri yapılırken diğer yandan deprem kaynaklı fobileri, kayıpları ve travmaları bulunan çocukların, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Özge Metin öncülüğünde alanında uzman Psikiyatri doktorları ve Psikologlar tarafından ruh sağlıklarıyla da yakından ilgileniliyor.

Sağlık personelinin yanında, ÇOİM Proje Koordinatörü Seda Arkan Yaşar ile çalışan biri birinden ilgili ve tecrübeli idari personelleri ile tedavi sırası gelmeyen veya tedavisi tamamlanan çocuklarla çeşitli etkinlikler ve oyunlar oynanarak zamanın verimli ve eğlenceli geçirilmesine imkan sağlanıyor.

Saatler öğleni gösterdiğinde, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sibel Başaran’ın başkanlığında ÇOİM Bilim Kurulu toplanarak çözüm bekleyen problemlerin en hızlı şekilde sonuca kavuşturulması için istişare yapılarak karar alınıyor.

Ayrıca Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in de daima yakın takibinde olan Çocuk İyilik Merkezi her fırsatta bizzat Prof. Dr. Tuncel tarafından ziyaret edilerek bilgi alınıyor ve çocukların istekleri en yetkili kişiye hızlıca ulaşmış oluyor.

Ama hepsi bununla sınırlıda değil. Yemeklere ÇOİM’in servisleri ve görevli personel eşliğinde topluca gidiliyor, bütün masraflar Çocuk İyilik Merkezinin bütçesinden karşılanıyor. Günün sonunda yine akşam yemekleri bir aile gibi birlikte yenildikten sonra, çocuklar ve aileleri servislere bindirilerek konaklanma yerlerine uğurlanıyor.

Dünya’da bu denli güzel başarılmış bir iyilik projesi daha var mıdır bilinmez ama Çukurova Üniversitesi bünyesinde kurulan Çocuk İyilik Merkezi’nin bütün övgüleri fazlası ile hakkettiği su götürmez bir gerçek.