Haberler

...

"Covid-19 Sonrası Genel Eğitimde Dönüştürücü Dijital Öğrenme Projesi"nin 2. toplantısı Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesinde yapıldı

Avrupa Birliğinin Erasmus+ programı tarafından desteklenen “Covid-19 Sonrası Genel Eğitimde Dönüştürücü Dijital Öğrenme (Transformative Digital Learning in General Education Following Covid-19 - CovidTDL)" projesinin ikinci yüz yüze toplantısı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

2019 yılında dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sonrası, yüz yüze eğitimlere son vermek zorunda kalan eğitim kurumları, uzaktan eğitime geçmek ve dijital platformları çok yoğun bir şekilde kullanmak mecburiyetinde kalmıştı. Ancak uzaktan ve dijital eğitim platformlarında kullanılan sistemler her ne kadar ihtiyaçları karşılamaya yakın düzeyde olsa da, eğitim verecek olan öğretmenlerin ve öğrencilerin de dijital okuryazarlık ve yeterlilikleri, dijital eğitim platformları kadar önem arz ettiği görüldü. Tam bu noktada, öğretmen ve öğrencilerin dijital yeterlilik düzeylerinin tespiti ve yaşanan sorunların giderilebilmesi için Letonya’nın yürütücülüğünde, Türkiye, İtalya ve Polonya’dan 4 kurumunun ortak çalışmaları sonucu bir el kılavuzu hazırlanması için süreç başlatıldı.

Letonya’dan Rezekne Academy of Technology, İtalya’dan Ecoıstıtuto Del Frıulı Venezıa Gıulıa, Polonya’dan Fundacja im. Zofii Zamenhof  ve Türkiye’den Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama Ve Araştırma Merkezinin (KİM) proje ortaklığında her ay çevrim içi toplantıları yapılan projenin ilk yüz yüze toplantısı geçtiğimiz aylarda İtalya’da yapılmış ve öğretmenlerin eksiklerini belirlemek için anket ve anket soruları hazırlamıştı. Projenin ikinci yüz yüze toplantısı önceden kararlaştırıldığı gibi, 25.09.2023 tarihinde ÇÜ İletişim Fakültesi Radyo,  Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığında, ÇÜ Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden (KİM) Merkez Müdürü ve Proje Ülke Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül’ün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya, Letonya Rezekne Academy of Technology’den Svetlana Iljına, Fundacja im. Zofii Zamenhof ‘dan Zbigniew Dabrowski, Adrian Maćkiewicz, Bartosz Goras ve KİM Merkez Müdürü ve Proje Ülke Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, Merkez Müdür Yardımcısı ve Proje Araştırmacısı Doç. Dr. Erdinç Ballı ve Merkez personeli Proje Araştırmacısı Rıfat Kolaşin katıldı. Önceden karara bağlanan araştırma sonuçları ve paydaşların edindiği verilerin karşılıklı masaya yatırıldığı toplantıda Ocak 2024 tarihinde Letonya’da yapılması planlanan toplantının yol haritası belirlendi. Sonrasında, projenin Türkiye ayağında anket çalışmalarına katılan okullar ve öğretmenlerine ÇÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda “Uzaktan Eğitim Dijital Yetenek Gelişimi” konulu bir sunum yapıldı. Sunum öncesi kısa bir bilgilendirme konuşması yapan KİM Merkez Müdürü ve Proje Ülke Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, proje ortaklarını tanıttıktan sonra sunumlarını yapmak üzere sözü, İnönü Üniversitesi Uzaktan Eğitim Biriminden Doç. Dr. Devkan Kaleli’ye bıraktı. Uzaktan ve dijital eğitim konusunda ülkemizde uygulanan sistem hakkında detaylı açıklamaların yapıldığı sunum sonrası, proje ortakları ve katılımcılar arasında soru cevap yapılarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu, katılımcılara sertifikaları verildi.

Projenin Türkiye ayağının 2. gününde, pilot merkez seçilen Seyhan Ziya Paşa Ortaokulu, Seyhan ÇEP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Seyhan Bilim ve Sanat Merkezi proje ekipleri tarafından ziyaret edildi. Uzaktan eğitim konusundaki tecrübelerin, yaşanılan sorunların karşılıklı analiz edildiği ziyaretlerde okulların çözüm önerileri not edildi.

Projenin son ve 3. gününde, Türkiye ziyareti ve sahadan alınan verilerin değerlendirildiği bir toplantı daha yapan proje ortakları, Ocak 2024’te Letonya’da yapılması planlanan yüz yüze 3. toplantıları sonrası Mart 2024 tarihlerinde projelerini tamamlamayı hedefliyor.

Proje tamamlandığında, öğretmenlerin uzaktan eğitimdeki dijital yeterliklerini ölçebilecek bir anket geliştirilerek Avrupa’nın 4 farklı ülkesinde genel eğitimdeki öğretmenlerin dijital yeterlilik ve okuryazarlık düzeyleri belirlenecek. Bu sayede söz konusu eksikliklerin giderilmesi için hazırlanacak olan el kılavuzu ve pilot eğitimler sonucunda uzaktan ve dijital eğitime entegrasyon tamamlanmış olacak.

 

 

ÇÜ İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi
Birim Sorumlusu: Prof. Dr. Muzaffer SÜMBÜL
Birim Koordinatörü: Doç. Dr. Aydın ÇAM
Birim Sorumlusu Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Batu ANADOLU
Haber: Adem İRGİN
Web Editörü: Esra ULUSAL