Doç. Dr. Özlem Aydoğmuş Ördem Hollanda’da bir araştırma gerçekleştirecek

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aydoğmuş Ördem, bir araştırma projesi gerçekleştirmek üzere Hollanda ve Türkiye’de yaşayan ailelerin milliyetçilik algılarını mercek altına alacak. Doç. Dr. Ördem bu kapsamda 3 Temmuz tarihinden itibaren 2 ay süre ile Lien Üniversitesi’nde görevlendirildi.

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 39. maddesi kapsamında Hollanda’nın Lien Üniversitesi Alan Çalışmaları Enstitüsü’nün kolaylaştırıcılığı ile hayata geçecek araştırmada, günümüz dünyasında küresel bir sorun haline gelen göç ve buna paralel olarak artan milliyetçilik algısı analiz edilecek.

Hollanda ve Türkiye arasındaki milliyetçilik algısı üzerinden araştırmaya başlama sebebinin Hollanda’nın Türkiye’den çokça göç alan ülkelerin başında yer alması olduğunu belirten Doç. Dr. Ördem, Hollanda’da yaşayan Türk ailelerinin Hollanda ve kendi toplumunu nasıl gördüğünü merak ettiğini ve bunun araştırmaya değer bir sosyolojik konu olduğunu ifade etti.

“Tarihsel birikim, anısal bellek ve kültürel kodlar ekonomik eşitsizliğin ve yoksulluğun önüne geçebilir”

Dünyadaki ekonomik krizlere rağmen, güvenlik ya da kültürel değerlerin öne çıkarak ekonomik kaygıların ikinci planda kaldığına dikkat çeken Doç. Dr. Ördem: “Tarihsel birikim, anısal bellek ve kültürel kodlar ekonomik eşitsizliğin ve yoksulluğun önüne geçebilir. Tüm bu değişkenlerde toplumun, grupların ya da bireyin bir savunma mekanizması aracı olarak güvenliği ön plana alabilir. Bu projede bir sonuç olarak bu durumu gözlemleme ihtimalimiz var.” diye konuştu.

3 Temmuz 2023 tarihinde Hollanda’daki bilimsel araştırmalarına başlayan Doç. Dr. Özlem Aydoğmuş Ördem, 2 ay süreyle veri toplayacağını ve bu çalışmayı büyüterek Avrupa’daki diğer ülkelerde yaşayan Türkleri de içine katacak şekilde büyük bir proje haline getirmeyi hedeflediğini aktardı.

İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi

Haber: Adem İRGİN