Program Hakkında

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın açılması konusundaki teklif, 08/12/2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve uygun görülerek 2022-23 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde ilk öğrencilerin kabul edilmesine karar verilmiştir.

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi 2006 yılında kurulmuş ve 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. 2022-2023 akademik yılı itibariyle 2 Profesör Doktor, 2 Doçent Doktor, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi Doktor, 2 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadrosu ile eğitim-öğretime devam edilmektedir.

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın amaçları şu başlıklar ile özetlenebilir:

- Çukurova Bölgesi’nde yer alan üniversitelerde eksikliği hissedilen bu kapsamda bir program çerçevesinde hem bölge üniversitelerden mezun olan nitelikli öğrenciler için bir seçenek sunmak hem de bir büyükşehir olan Adana’ya başka şehirlerden gelecek nitelikli mezunların yaratacağı potansiyeli desteklemek,

- Adana ve Çukurova Bölgesi’nde hem bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesi hem de üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması açısından etkili bir lisansüstü eğitim-öğretim yapısı kurmak,

- Araştırma Üniversitesi adayı olan Çukurova Üniversitesi’nin 2019-2023 Dönemi Stratejik Planı doğrultusunda ulusal ve uluslararası ölçekte toplumun ve öğrencilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda lisansüstü eğitim alanında katılımcı anlayışı geliştirmek,

-  Çukurova Üniversitesi’nin toplumla bütünleşmesini güçlendirerek sosyal gelişmede öncü rol üstlenmesini desteklemek.

 

Fiziki ve Sosyal İmkanlar

Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli Yüksek Lisans Programı için Fakültemizin ve ona bağlı olan Stüdyo Kompleksi’nin fiziki ve teknik altyapısından yararlanılacaktır. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi binasında mevcut ve kullanılabilir olan tüm derslik (13 adet derslik, 4 adet amfi), laboratuvar (50 öğrenci kapasiteli bilgisayar laboratuvarı), uygulama alanları (4 adet 30 öğrenci kapasiteli sosyal kol odası) ve destekleyici kapalı alanlar (100 kişilik konferans salonu) lisansüstü öğrencilerin de hizmetinde olacaktır. Akıllı derslikler bilgisayar, projeksiyon ve ses sistemi altyapısına sahiptir.

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Stüdyo Kompleksi Binası’nda ise öğrencilerin uygulamalara katılabilmeleri için tam donanımlı olarak 1 Fotoğraf Stüdyosu, 1 Karanlık Oda, 1 Radyo Stüdyosu, 1 Seslendirme Stüdyosu, 1 Sinema salonu, 4 Kurgu Ofisi ve temel çekim ekipmanı bulunan 3 TV Stüdyosu yer almaktadır. Bununla beraber yine aynı binada 1 adet Masaüstü Yayıncılık Uygulama birimi, 1 adet Belgesel Film Atölyesi, 1 adet Kısa Film Atölyesi ve 1 adet İnternet Televizyon Yayıncılığı Atölyesi bulunmaktadır.

Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi birçok veri tabanına 2000’li yılların başından bu yana abonedir ve Çukurova Üniversitesi öğrencileri gerek yerleşkeden gerekse uzaktan bu veri tabanları tarafından taranan tüm sürekli yayınlara ve kitaplara çevrimiçi erişebilmektedir. 

 

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi yerleşkesi ana kampüs ile ring bağlantısına sahip olup Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’ne yürüme mesafesindedir. Öğrencilerimiz aynı zamanda kampüs içerisinde yer alan sosyal alanlardan, kafeteryalardan, kültür ve spor imkanlarından da faydalanabilmektedirler.

Tezsiz Yüksek Lisans Programı Akış Şeması

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

 

Başvuru Şartları

* Radyo, Televizyon ve Sinema Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın kontenjanı yıllık 20 kişi, yatay geçişle gelecek öğrenciler için 2 kişi olarak belirlenmiştir.

** Tezsiz yüksek lisans programı ücretli bir program olup kredi/saat ücreti 400 TL'dir. Belirtilen ücret 2022-23 Güz Yarıyılı için geçerli olup takip eden yarıyıllarda enstitü tarafından güncellenebilir.

*** Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.

 

2022-23 Güz Yarıyılı Lisansüstü Programlar Başvuru Kılavuzu için TIKLAYINIZ.

Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Başvuru Sistemi için TIKLAYINIZ.

 

12.10.2016 tarihli ve 29855 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin geçtiğimiz yıllarda yapılan değişiklikleri ilave edilmiş 22.11.2019 tarihli son şekline göre, ilgili yönetmeliğin öğrenci kabulüne ilişkin 4. maddesine göre belirlenmektedir:

1) Tezsiz Yüksek Lisans programına öğrenci kabulü için lisans diplomasına sahip olmak veya lisans mezuniyet aşamasında olmak gerekir. Ancak, mezuniyet aşamasında başvuran öğrencilerin sınav tarihinden önce mezuniyet belgesini teslim etmeleri gerekmektedir.

2) Tezsiz yüksek lisans programlarında lisans mezuniyet notunun %50’si ve mülakat sınavı inceleme sonucunun %50’si alınarak hesaplanır.

3) Yabancı dil koşulu aranmamaktadır.

4) Tezsiz Yüksek lisans programına başvuran adayların değerlendirilmesinde; adayın lisans not ortalaması ve mülakat sınavı  esas alınır. Başvuran adayların niyet mektubu sunmaları zorunludur.

Adayın not ortalaması 100’lük sistemde verilmemiş, sadece 4’lük sisteme göre verilmiş ise YÖK’ün belirlediği çevrim tablosuna göre 100’lük sistemdeki karşılığı alınır. Yazılı sınav ve/veya mülakat/çalışma dosyası inceleme 100 üzerinden değerlendirilir.

Adayın giriş puanının hesaplanabilmesi için, mülakat sınavına girmesi zorunludur. Bu sınava girmeyen adayların başarı notu hesaplanmaz. Yüksek lisans giriş sınavlarının değerlendirilmesi amacıyla ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı kurul/akademik kurul kararı ile yapılan öneri ve enstitü yönetim kurulu kararı ile 3 asıl ve 2 yedek veya 5 asıl ve 2 yedek kişiden oluşan jüri oluşturulur. Jüri, jüri üyeleri ile lisansüstü öğrenci adayı arasında birinci derece akrabalık bağı bulunmayan kişilerden oluşturulur. Birinci derece akrabalık bağının tespiti hâlinde sınavda yedek üye görev alır; gerekli hâllerde jüri yenilenir (değiş.: 14 Mayıs 2018 tarih ve 30421 sayılı Resmi Gazete).

6) Yüksek lisans giriş puanı 65 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dâhilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili enstitü tarafından yapılır.

 

Akademik Takvim, Yönetmelikler ve Yönergeler

 

Müfredat ve Ders İzlenceleri için tıklayınız.

Radyo, Televizyon ve Sinema Tezsiz Yüksek Lisans Programı iki yarıyıla göre planlanmıştır. Açılması önerilen Radyo, Televizyon ve Sinema Tezsiz Yüksek Lisans Programı toplam 30 krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az 9 adet ders ile Dönem Projesi dersinden oluşur. Öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir.

 

Formlar ve Dilekçeler

FORMLAR
1) Özel Öğrenci Ders Kayıt Formu
2) Askerlik Sevk Tehiri Talep Dilekçesi
3) Askerlik Sevk Tehiri İptal Dilekçesi
4) Danışman Değişiklik Talep Dilekçesi
5) Öğrenci Belgesi Talep Dilekçesi
6) YÖKSİS Mezuniyet Bilgi Güncelleme Formu
 

TEZ YAZMA KILAVUZU VE DİĞER İŞLEMLER İÇİN TIKLAYINIZ

Enstitümüz Öğrenci ve Akademik Personelinin Kullanımına Açık Lisanslı Yazılımlar

Uzaktan Öğretim Sistemi Hakkında Bilgilendirme

 

Enstitü İletişim Bilgileri

Adres

Çukurova Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Yeni Binası

Doğu Girişi Zemin Kat, Güney Kampüs Yolu

Balcalı, Sarıçam/ADANA

Telefon (Üniversite Dışı)

0 (322) 338 65 74 ya da 0 (322) 338 60 84-88 / 2386-2387-2388

Telefon (Üniversite İçi Dahili Numaralar)

2386 - 2387 - 2388

Faks

0 (322) 338 69 47

Üniversite Santral

0 (322) 338 60 84-88 (5 hat)

E-Posta

sosbil@cu.edu.tr

 Enstitü Müdürü

Prof. Dr. Serap ÇABUK

232

Enstitü Müdür Yardımcısı

Doç. Dr. Hüseyin GÜLER

235

Enstitü Müdür Yardımcısı

Doç. Dr. Fehime Yeşim GÜRANİ

234

 Enstitü Sekreteri

Sibel KOÇAŞ

233

Santral / Yazı İşleri

Semra OĞUL

231

Öğrenci İşleri Bürosu

Kazım TOPRAK

239

Akın YAŞAR

Ali İhsan ELVERMEZ

242

245

Özlük İşleri Bürosu

Mahmut ERTEM

236

Mali İşler Bürosu

Oğuzhan ASLANKESER

Reyyan ÖZTÜRK

244

237

Yönetim Kurulu Kararları

Davut BOR

240

İdari Hizmetler

Adnan ÖZTÜRK

249