Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 21-27 Mayıs tarihleri arasında yurt içinde ve yurt dışı temsilciliklerimizde "Türk Mutfağı Haftası" olarak kutlandı. Bin yılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, dünyaya tanıtılmak amacıyla her sene 21-27 Mayıs tarihleri arasında eşsiz serüvenini dünya ile paylaşıyor. Bu yıl da İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, bu etkinlikler kapsamında bir konferans verdi.
21-27 Mayıs tarihleri arasında İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri bünyesinde ve yurt dışında ise temsilciliklerimizde ünlü Türk şeflerinin hazırladığı lezzetlerle kapılarını dünyaya açtı. Adana’da yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde gerçekleşen “Türk Mutfağı Haftası” Adana’ya özel lezzetlerin sunumunun yanı sıra, yemek atölyeleri, konferanslar ve çeşitli yarışmalarla kapılarını katılımcılara açtı.
Türk Mutfağı Haftası kapsamında etkinliklere katılan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, “Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Adana Beslenme Kültürü” konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Çok katmanlı bir kültürel dokuya sahibiz
Adana ilinin stratejik konumunun kültür mirasındaki önemine değinen Prof. Dr. Sümbül: “Adana Kavşaklar diyarı doğudan batıya kuzeyden güneye geçitleri kontrol altında tutan bir konaktır. Tarih boyunca bu özelliğinden dolayı tüm kültürlerin teması ile oluşmuş çok katmanlı bir kültürel dokuya sahiptir. Müzikten giyim kuşama geleneksel beslenme biçiminden sofra adabına kadar birçok kültürel örüntü bu kapsamda meydana gelmiştir.” dedi. Günümüzde bu zenginliğin bize sunduğu olanakları kullandığımızı belirten Prof. Dr. Sümbül, “Bu bağlamda da çok kıymetli bir mutfak ve beslenme kültürüne sahibiz. Anadolu’nun diğer bölgelerinde olduğu gibi Adana’da da Türk mutfağının tüm geleneksel ve modern özelliklerini hem evlerimizde hem de kentteki restoranlarda ve otellerde görmekteyiz, yaşamaktayız.” şeklinde konuştu.
“Adana mutfağı dünya gastronomi alanında yerini almalıdır”
Gerek Unesco somut olmayan kültürel miras unsuru olarak gerekse de şehirler kapsamında Adana’nın beslenme kültürünün, başka bir deyişle de Adana mutfağının dünya gastronomi alanında yer alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sümbül, “Bu doğrultuda Kültür Bakanlığımızın ve İl Kültür Turizm Müdürlüğünün yapmış olduğu bu etkinlik bu amaca hizmet edecek çok kıymetli bir destektir.” dedi.
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkıları ile düzenlenen “Türk Mutfağı Haftası” son gününde “Atıksız Mutfak” temalı etkinliği ile çalışmalarını noktaladı.
İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi
Haber: Adem İRGİN
Web Editörü: Esra ULUSAL