Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Çam’ın yürütücülüğünde hazırlanan, “6 Şubat 2023 Depremlerinin Ardından Adana Sinema Mirası Envanterinin Güncel Durumunun Değerlendirilmesi ve Bu Mirasın Korunmasına Dair Politika Önerilerinin Geliştirilmesi” adlı projesi TUBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından desteklenmeye değer bulundu.
150 yıllık ekonomik, politik, kültürel ve toplumsal dönüşüme şahitlik eden bir sinema tarihine sahip olan Adana şehri,1920’li yıllardan günümüze kadar uzanan açık ve kapalı seyir mekânları ile toplumun hafızasında yer edinmiş eşsiz bir kent. 27 Haziran 1998’de 6.0 büyüklüğündeki Ceyhan merkezli depremin ardından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremlerinde normal yapılarda olduğu gibi Teras Sineması gibi Adana’nın sinema tarihine ışık tutan onlarca tarihi ve kültürel yapı da zarar gördü.
Bu zararın boyutunun gün yüzüne çıkarılması ve gerekli iyileştirici müdahalelerin yapılabilmesi için ÇÜ İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Çam’ın yürütücülüğünde, “6 Şubat 2023 Depremlerinin Ardından Adana Sinema Mirası Envanterinin Güncel Durumunun Değerlendirilmesi ve Bu Mirasın Korunmasına Dair Politika Önerilerinin Geliştirilmesi” ismiyle sunulan proje önerisi, TÜBİTAK tarafından desteklenmesi kabul edildi.
Doç. Dr. Aydın Çam’ın yürütücüsü olduğu projede, ÇÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Duygu Saban araştırmacı, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Asu Çam araştırmacı ve ÇÜ İletişim Fakültesinde lisans eğitim alan bir öğrenci bursiyer olarak görev alıyor.
Adana sinema mirasının korunmasına dair politika önerileri geliştirilecek
Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) kapsamında, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana BŞB Şehircilik Atölyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Adana Sinema Müzesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi, Altın Koza A.Ş. vb. kurum ve kuruluşların destekleriyle katkı sağlayacağı proje tamamlandığında, atıl durumda olan veya hasar vb. sebeplerle kullanılamayan mekânların, kentin tarihi dokusuna yakışır şekilde restorasyonu yapılmış, turizme ciddi manada destek sağlayan işlevsel tarihi sinema mekânlarının Adana kentine yeniden kazandırılması için bir yol haritası belirlenmiş olacak.
1 Ağustos tarihinde saha araştırma, inceleme ve tespit çalışmalarına başlanacak olan projenin 31 Temmuz 2024 tarihinde tamamlanarak sonrasında 2 ay sürecek olan raporlama safhasına geçilmesi hedefleniyor.
İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi
Haber: Adem İRGİN
Web Editörü: Esra ULUSAL