SENED Derneği ve RELIEF INTERNATIONAL iş birliğinde gerçekleştirilen eğitim, Boğaziçi Üniversitesi yarı zamanlı öğretim görevlisi ve SENED Engellilik Dahiliyeti Koordinatörü İdil Seda Ak tarafından verildi. Eğitim, İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Engelli Öğrenci Koordinatörü Doç. Dr. Çiğdem Yasemin Özkan’ın organizatörlüğünde gerçekleştirildi.
Öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen “Engelli Hakları Eğitimi”, 25 ile 26 Nisan tarihleri arasında devam etti. Engellilik hareketinin tarihsel süreç içerisinde doğuşu, gelişimi ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nde yer bulması hakkında bilgi paylaşımının yapıldığı eğitimde, ülkemizde engellilik hareketinin durumu da örneklerle anlatıldı.
"Engellilik nedir?" sorusuna katılımcıların verdiği yanıt çeşitliliğine dikkat çeken Engellilik Dahiliyeti Koordinatörü Ak, engelliliğin fiziksel, mental ve ruhsal alt başlıkları altında birçok çeşidi olduğunu ve bunun toplumda yeterince anlaşılmadığını belirtti.
Engelliliğin tanımlanmasına ilişkin çeşitli yaklaşımları anlatan İdil Seda Ak, engelliliğin hak temelli görülmesinin önünde pratikte karşılaşılan zorluklardan bahsetti.
Ak, “Mesela eğitime erişimde Türkiye’de çok geniş haklar var ama uygulamaya erişimde oldukça fark var. Yine okulun ya da binanın fiziksel yapısından, eğitmenin ya da idarecinin tutumuna kadar çok farklar var. Örneğin idarecinin size uyguladığı bir ayrımcılığa karşı bir cezai sorumluluk olmamasına kadar çokça yasal boşluklar sıralayabiliriz.” dedi.
Son bölümde engelliliğe ilişkin hak temelli ve erişilebilir iletişimin koşullarının anlatıldığı eğitim, katılımcılara yapılan değerlendirme anketi ve yine katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesi ile son buldu.
İletişim Fakültesi Kurumsal İletişim Birimi
Haber: Adem İRGİN
Web Editörü: Esra ULUSAL