Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Çukurova Kalkınma Ajansı arasında imzalanan sözleşme kapsamında Adana İlinin Yöresel Ürün Envanterinin çıkartılması için çalışmalara başlanıldı.
Koordinatörlük Koltuğunda ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül’ün yer aldığı projede çalışmak üzere, alanında yetkin isimlerden oluşan bir ekip oluşturuldu.
Genel Yönetmenliğini yine Prof. Dr. Muzaffer Sümbül’ün üstelendiği ekibin görüntü yönetmenliğini Ramazan Ekmekçi yaparken çekimlerini Esabil Bektaş, Mehmet Erdem Kula, Ethem Seher, Serhat Güneş, Sevde Aydın, Gizem Basut ve Feride Pilav üstleniyor. Projede Âdem İrgin ve Fatih Eray fotoğrafçı, Âdem İrgin haber yazarı, Azad Durak sesçi ve Leyla Yeşiltaş ise raportör olarak yer alıyor.
Proje kapsamında 12.11.2024, Salı günü ilk saha çalışmasına çıkan ekibin birinci durağı Adana’nın nadide ilçesi Karaisalı oldu.
Karaisalı Belediye Başkanı Bekir Şimşek tarafında Belediye Binası meclis salonunda ağırlanan çekim ekibine Karaisalı’nın yöresel Murt Çayı ikram edildi. Bölgenin envanterinin çıkartılmasına uygun ürünler hakkında genel bir bilgilendirme konuşmasının da yapıldığı görüşme sonrası çekimlerin yapılacağı Çorlu Köyü’ne geçildi.
Torosların eteğinde muhteşem manzarası ile kartpostallardan fırlamışçasına doğal güzelliğine hayran bıraktıran bu küçük ve şirin köyde yaşayan Kara Ailesine konuk olan ekip, envantere eklenecek olan yöresel ürünlerin çekimlerine başladı.
“Küncülü Çörek ve Kavsala Peynirli Böreği”
Kahvaltılık olarak tüketilen bu iki lezzet, 2 saat öncesinden mayalanmış ve bekletilmiş özel hamurunun el emeği ile açılması sonucu üzerine Çorlu Köyünde yetişmiş Küncü serpiştirilerek hazırlanan Küncülü Çörek ile aynı hamurdan el açması ile oluşturulan pide hamuruna Kavsala Peyniri eklenerek hazırlanan pideler, taş fırında odun ateşinde pişirilmeye bırakılıyor. Nar gibi kızaran küncülü ekmek ve Kavsala Peynirli Pide sıcak olarak servis edilmeye hazır hale geliyor.
“Yüzük Çorbası.”
Coğrafi işaretli Karaisalı Biberiyle hazırlanmış salça, kıyma ve baharat karıştırılarak harmanlanan harç, itina ile kesilmiş el açması yufka ile sarıldıktan sonra, kemik suyu ile hazırlanan sos eklenerek odun ateşinde pişmeye bırakılıyor. 20 dakika kadar kaynayan yüzük çorbası, dumanı üstünde enfes kokusu ile servise hazır hale geliyor.
“Topalak Çorbası “
Yörede yetişen buğdaydan elde edilmiş doğal bulgur, kıyma, Karaisalı Biber Salçası ve baharatın buluşması ile hazırlanmış harç itina ile yoğrularak nohut büyüklüğünde toplar elde ediliyor. Bu toplar önceden haşlanmış nohut ile birlikte, kemik suyu, salça ve baharat karışımıyla elde edilmiş özel bir sosta pişmeye bırakılıyor. 20-30 dakika kadar bir kaynama süresi sonunda servis edilmeye hazır hale gelen “Topalak Çorbası“ hem lezzeti hem de görüntüsü ile yiyenlerin damağında unutulmayacak bir tat bırakıyor.
“Kavsala Peyniri”
Torosların eteklerinde, serin iklimlerde yetişmiş yapraklarla beslenen keçi sütünden elde edilen bu peynir, farklı görüntüsü ve eşsiz aroması ile yiyenleri kendine hayran bırakacak cinsten.
Hazırlandıktan sonra deri tulumlara aktarılan Kavsala Peyniri, Torosların yüksek eteklerinde serin obruklarda güneş görmeyecek şekilde en az 6 ay mayalanmaya bırakılıyor. Bekleme süresini dolduran peynir, çam ağacının meristem dokusundan elde edilmiş uzun kabukların örülmesi ile elde edilen özel bidonlarda satışa sunuluyor. Hem deri tulum hem de çam aromasının harmanlanması ile eşsiz bir lezzete kavuşan Kavsala Peyniri gerek ismi gerek görüntüsü gerekse de lezzeti ile ününü ülke sınırları dışına taşıyacak gibi görünüyor.
“Murt Çayı”
Bölgede doğal olarak yetişen Murt bitkisinin taze yapraklarından demleme usulü ile elde edilen bu çay, içerdiği yüksek oranda antioksidan özelliği ve Ada Çayını andıran aroması ile fazlasıyla beğeni toplayan bir içecek olarak ön plana çıkıyor.
Yeşil zeytini, salçası, kozalak pekmezi ve susamı gibi daha birçok ürünü ile adından söz ettirmeyi başaran Adana’nın Karaisalı ilçesi, enfes lezzetleri ve coğrafi güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyin benzersiz bir yer olarak dikkatleri üzerine çekiyor.