8 Mart Dünya Kadınlar Günü

İş Dünyasında Kadın Kimliği ile Var Olmak Mümkün mü?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Fakültemiz bünyesinde yayınlarını sürdüren 100.9 Radyo Üniversite’de, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, dünyanın birçok yerinde şiddet gören, öldürülen, tacize uğrayan, iş dünyasında yer alamayan, önü kapatılan kadınlar olduğu gibi, her şeyi başaran, yol açan, yol gösteren kadınların da bulunduğunu, belirterek konuğu Esra Özden’e iş dünyasında kadın kimliği ile var olmanın zorlukları hakkında sorular yöneltti.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, hiçbir olumsuzlukla karşılaşmadığını, çünkü iyi bir eğitime ve  ibilgi birikimine sahip olunduğunda, muhataplarının kimliğine değil sahip olduğu donanıma dikkat etmek zorunda kaldığını ve kadınların da tam bunu yapması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, kadının çoğu toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da etiketlendiğini, dolayısıyla ezber bozan bir kadın olmanın hiç kolay olmadığına işaret etti ve Özden’in iş dünyasında bu konudaki tespitlerini sordu.

Esra Özden, kendi kimliği ile var olmak isteyen bir kadının, ekonomik anlamda ve eğitim altyapısı ile güçlü durması gerektiğini ve bu potansiyele ulaşan bir kadına, ne mobing ne de başka bir uygulama yapılamacağının altını çizdi ve şu noktaya dikkat çekti: “İş hayatım dışında girişimciliğe atılmış bir insanım ve erkek bir iş ortağım var. Biz kadınlar, haklarımızın farkında olup, birlikte neler başarabiliriz, daha güçlü nasıl olabiliriz diye kafa yormalıyız”dedi.

Kadın-erkek cinsiyet ayrımından sıyrılarak, bu ülkeye nasıl bir katkı sağlayabilirim mantığında olmanın önemine dikkat çeken İletişim Fakültesi Dekanı Ergeç de KOSGEB ve çeşitli diğer yollarla iş hayatına atılan kadınların sayısının az olduğunu belirterek, bunun yanında başarı hikayelerinin olduğunu da söyledi ve konuğuna bu durumun iş dünyası penceresinden nasıl yorumlandığını sordu.

Özden, yapılan işlerde sürdürebilir stratejiler belirlenmediğini, artık somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Bir adım atılıyor, kurgulanıyor ama sürdürebilirlik olarak bir çalışma yapılmıyor. Bu mesele sadece 8 Mart’ta çıkıp çiçek dağıtmakla pek mümkün değil. Kadın çok daha dirençli ve sabırlı bir birey. Başarı için ciddi bir eğitim ve planlama olması gerekiyor. Bunun yolu da network’ten geçiyor. Doğru ve sürdürebilir girişimci modellerini belirlemek gerekir. Biz kendi derneğimizde bu konuda kadınlara daha fazla pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Ama başarılı olmak isteyen kadınların da çaba göstermesi ve gerekli teknolojiyi hayatlarına sokması gerekiyor” ifadelerini kullandı.