Yapımcı ve Yönetmen koltuğunda Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özge Deniz (Özker) Torun’un oturduğu “Heraion Teikhos’un Kadınları” belgesel filmi Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle, Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği iş birliğiyle düzenlenen 12. Kayseri Altın Çınar Film Festivali’nde en iyi belgesel film ödülünü kazandı.
İlk gösterimini 17. Documentarist İstanbul Belgesel Günlerinde gerçekleştiren belgesel film “Heraion Teikhos’un Kadınları” daha sonra 87 ülkeden 827 filmin başvurduğu 1.Gordion Arkeofilm Festivalinde finale kalma başarısını göstermiş, 7. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivalinde gösterim seçkisinde yer alarak izleyicisiyle buluşmuş ve 3. Göbeklitepe Film Festivali’nde Arkeoloji Temalı Belgesel Film Yarışmasında Klaus Schmidt Belgesel Ödülünün de sahibi olmuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle çekilen “Heraion Teikhos’un Kadınları” kişisel bellekten kolektif belleğe uzanan bir iz sürme hikayesidir. Yönetmen kendi kişisel belleğinden yola çıkarak Trakya’ya adını veren Trak halkının yaşadığı antik Heraion Teikhos kentinde kazı işçisi olarak çalışan kadınların hikayeleri üzerinden izleyenlere antik/modern bir Trakya masalı anlatır. Belgesel filmde Kazı Başkanı’nın anlatımlarıyla bu kentte yaşamış olan Trakların hikayesi de aktarılmaktadır. M.Ö. 3. binyıldan itibaren yerleşim bulunan Heraion Teikhos’ta 2000 yılında başlayan kazı çalışmaları halen devam etmektedir.
“Heraion Teikhos’un Kadınları” son olarak, 26-28 Kasım 2024 tarihlerinde Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle, Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği iş birliğiyle düzenlenen 12. Kayseri Altın Çınar Film Festivalinde 9 finalist belgesel film arasından En İyi Belgesel Film Ödülünü kazanarak başarısını taçlandırdı.
Jüride Hakan Aytekin, Kurtuluş Özgen, Özcan Gürbüz gibi önemli yönetmen ve akademisyenlerin yer aldığı yarışmada ödüllendirilen “Heraion Teikhos’un Kadınları”nın başarısını değerlendiren Jüri üyesi Özcan Gürbüz, belgesel filmin birinci seçilmesinin gerekçesini “Tarihsel sürekliliği kadın emeği üzerinden aktarması, sanatsal düşünceyi katılımcı bir yönetmen tavrıyla başarmasından dolayı birincilik ödülüne layık görülmüştür” şeklinde açıkladı.