Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından Erhan Kıral Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte, Bossa Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Besim Özek ve Tarımsal Danışman Nihal Işık, sürdürülebilirlik ve rejeneratif tarım alanında mevcut uygulamalar ve yenilikler hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.
Bossa’nın ürünlerinde ana hammaddenin pamuk olduğunu söyleyen ve sürdürülebilir pamuk üretimi için şirketlerinin gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Besim Özek, pamuğun yaşam döngüsü boyunca çok fazla su kullanımına neden olduğunu, bunun sürdürülebilirlik bakımından göz ardı edilemeyecek bir kaynak tüketimi anlamına geldiğini ve bu konuda daha az suya ihtiyaç duyan “Atlas” adında bir pamuk tohumu geliştirdiklerini belirtti.
Bossa’nın birincil faaliyetinin geri dönüşüm olduğuna dikkat çeken Özek, bu yaklaşımın tekstil sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketler tarafından benimsenmesini ve bu konuda halkın daha bilinçli birer tüketici olmasının önemine dikkat çekti.
Rejeneratif tarımı yaygınlaştırmak amacıyla üreticilere yönelik bilgilendirme, ortaklık ve eğitim çalışmalarına da değinen Besim Özek, daha az su tüketen ve pestisit kullanılmamış organik pamuk üretimi konusunda çiftçilerle anlaşmalar yaptıklarını belirtti ve “Global Organik Pamuk Standardı (GOTS)” çerçevesinde denetlenebilir, şeffaf, çocuk işçi, kaçak işçi çalıştırılmayan, çalışanların tüm sosyal haklarının sağlanarak üretim gerçekleştiren ve alım garantisi veren firma yetkilileri tarafından denetlenebilen yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Sürdürülebilirlik kavramının aslında şeffaflık ve izlenebilirlik ilkelerini de içinde barındırdığının altını çizen Özek, çevreye zarar vermeyen ve toprağın yapısını bozmayan rejeneratif tarımla üretilen ürünlerin, teşvik edilmesi konusunda toplumsal bilincin önemine vurgu yaptı. Avrupa ile karşılaştırıldığında hem yasal anlamda hem de toplumsal bilinç düzeyinde, ülkemizin daha işin başında olduğunu ifade eden Besim Özek, bu bilincin bireysel olarak başlayarak toplumsal bir yapı kazanabileceğinin altını çizdi.
Sonrasında kürsüye geçen Ziraat Mühendisi ve Tarımsal Danışman Nihal Işık, rejeneratif tarım yapan çiftçilerin denetlenme süreçleri ve ürün alım garantisi veren firmaların hassasiyetleri hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulundu.
2026 yılında Avrupa ülkelerinde yasallaşacak olan “Dijital Ürün Pasaportu” uygulamasına değinen ikili, soru-cevap bölümünün ardından sunumlarını tamamladı.