Haberler

...

1. Çukurova Belgesel Günleri

 

  1. Çukurova Belgesel Günleri

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü bünyesinde 2018 Yılında Öğr. Görevlisi Özge Deniz Özker’in koordinatörlüğünde kurulan, Çukurova İletişim Belgesel Atölyesi (ÇİBA), 1. Çukurova Belgesel Günleri’ni düzenledi.

 

Etkinliğin ilk gününde Stüdyo Binası Kompleksi’nde düzenlenen Kadın Temalı Fotoğraf Sergisi’ne İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, bölüm başkanları, akademik personel, öğrenciler ve belgesel severler katıldı. Sergide bir açılış konuşması yapan ÇİBA Koordinatörü Öğr. Görevlisi Özge Deniz Özker, katılımcıları selamladıktan sonra kendisi ile birlikte aylardır emek harcayan 18 kişilik ÇİBA üyelerine tek tek teşekkürlerini iletti.

Serginin ardından yönetmenliğini ve senaristliğini Kıvılcım Akay’ın üstlendiği, 29 yaşında model olma hayali ile İstanbul’a gelmiş Senegalli göçmen Amina’nın hayatını konu alan uzun metraj belgesel film “Amina” izlendi.

 

Yönetmen Kıvılcım Akay’ın da katıldığı belgesel film gösteriminin ardından, ÇİBA Koordinatörü Öğr. Görevlisi Özge Deniz Özker moderatörlüğünde Kıvılcım Akay ile söyleşi düzenlendi. İzleyicilerin sorularını yanıtlayan Kıvılcım Akay, “Ortaya güzel bir eser koymak istiyorsanız kesinlikle iyi bir ekibiniz olmalı. Herkes yönetmen olursa işler yürümez. Çünkü bu işte, senaryo, kurgu, yapımcı, ışıkçı, sesçi, görüntü yönetmeni hepsi çok önemli” ifadelerini kullandı.

Belgesel Günleri’nin 2. günü, İletişim Fakültesi binası Özgür Sinematek’de izleyicinin beğenisine sunulan 6 kısa metrajlı belgesel film gösterimi ile devam etti. Ardından yönetmenliğini ve senaristliğini Rena Lusin Bitmez’in üstlendiği 2019 yapım Ermenistan’dan İstanbul’a göç eden bir ailenin yaşam mücadelesini konu alan “Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne?” isimli uzun metrajlı belgesel film seyirci ile buluştu.

Belgeselin ardından Dr. Öğr. Üyesi Özge Nilay Erbalaban Gürbüz’ün moderatörlüğünde Rena Lusin Bitmez ile söyleşi gerçekleştirildi. Stüdyo Binası Kompleksi Sinema Salonu’nda gerçekleşen söyleşide, izleyicilerin sorularını yanıtlayan Rena Lusin Bitmez; “Farkındayım bu işler için bütçe şart. Sponsor bulamıyoruz diye hemen pes etmeyin. Kültür Bakanlığı’nın bu işler için ayırdığı destek fonları var. Avrupa Birliği’nin fonları var, konsolosluk fonları ve tabi bireysel fonlar da mevcut. Yeter ki siz kararlı olun” dedi.

Etkinliğin 3. günü, İletişim Fakültesi Özgür Sinematek’te kısa metrajlı 6 belgesel filmin gösterimiyle devam etti. Ardından Stüdyo Binası Kompleksi’nde yönetmen-senarist Hasan Özgen’in de bizzat katıldığı ve altında kendi imzası bulunan “Bir Yenilginin Anatomisi” ve “Aynı Evin Çocukları” isimli iki uzun metrajlı belgesel film izleyici ile buluştu. Sinema salonunda gerçekleşen buluşmanın ardından Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Kıvanç Türkgeldi’nin moderatörlüğünde Hasan Özgen ile söyleşi gerçekleştirildi. İzleyicilerin sorularını yanıtlayan Özgen, kendisini bir belgeselci olarak nitelendirdiğine dikkat çekti. Belgeselde bilginin sınırlı olduğuna değinen Hasan Özgen, esas kriterin “izleyicide bir duygu yaratmak” olduğunu belirtti.

Yönetmen Hasan Özgen, “Her toplum daha önce var etmiş olduğu kültürü koruyup, yanı başına yeni mekanlar ekliyor. Biz ise kültürümüzün üstüne yeni mekanlar inşa ediyoruz. Anadolu’nun Ahilik Kültürü ile oluşturulmuş bir çarşının içine AVM yapmak yerine, bu çarşı için otopark yaparsanız ve alışverişe gelen insanların işlerini kolaylaştıracak imkanlar verirseniz -mesela bu bir alışveriş sepeti veya arabası olabilir- o zaman bu kültürü yaşatmış ve yeni çağa ayak uydurmasını sağlamış olursunuz. AVM gerekiyorsa yine yapın ama şehrin dışına yapın” diyerek sözlerini noktaladı.

Çukurova 1. Belgesel Günleri’nin son günü, Özgür Sinematek’teki gösterimlerden sonra Sinema Salonu’nda, Çukurova İletişim Belgesel Atölyesi öğrencilerinin çektiği kısa metraj belgesel film gösterimlerinin ardından, ÇİBA Koordinatörü Öğr. Görevlisi Özge Deniz Özker ve ekibi ile Sinema Salonu’nda söyleşi gerçekleştirildi. İzleyicilerin sorularını yanıtlayan ÇİBA ekibi, bu yıl ilk defa gerçekleştirilen 1. Çukurova Belgesel Günleri etkinliğinde, izleyicileri belgesel sinemanın nitelikli örnekleri ile buluşturmanın sevinci ve heyecanını yaşadıklarını, bu yolculukta kendilerine destek olan, başta İletişim Fakültesi Dekanlığı’na, Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığı’na ve sponsorluk olarak desteklerini esirgemeyen kurumlara teşekkürlerini iletti. Çukurova İletişim Fakültesi Belgesel Atölyesi olarak bu geleneği önümüzdeki yıllarda da devam ettirmek istediklerinin altını çizdi.

Etkinlik ÇİBA üyeleri ve katılımcıların toplu fotoğraf çekimleri ile son buldu.