Fakültemiz ve Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) Arasında İş Birliği Gerçekleştirildi

Film veya tiyatro gibi alanlarda diyaloglar haricindeki bölümleri dolduran bir dış sesin, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler ve sessiz gelişen olayların betimlenerek görünüm ve duygularını anlatmasını sağlayan, Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) ile Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi arasında 2 yıllık protokol imzalandı.

ÇÜ İletişim Fakültesi Öğrencileri Sesli Betimleme Eğitimi Alacak

Protokol, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç ve SEBEDER Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Olgun Yılmaz tarafından imzalandı.

Protokol kapsamında, her yıl Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 30 öğrenci online eğitim vasıtasıyla Sesli Betimleme Metin Yazımı ve Ayrıntılı Alt Yazı Eğitimi alarak, SEBEDER Betimleme Kumbarası’na katkıda bulunacak.

Protokolun imzalanmasının ardından, ÇÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda Erişilebilir Medya İçerikleri ve Sesli Betimleme Konferansı düzenlendi. Çukurova Üniversitesi’nin farklı akademik birimlerinde eğitim görmekte olan engelli öğrencilerin de Sarıçam Belediyesi’nin ve Çukurova Üniversitesi’nin ulaşım desteği ile katıldığı konferansta, işaret dili tercümanı Sibel Özüer de işitme engelli katılımcılar için tercüme yaptı. Çukurova Üniversitesi Engelli Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Özgül Akın Şenkal’ın da katıldığı konferansa, Sarıçam Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ayla Gül Emrahoğlu ile Sarıçam Belediyesi Engelsiz Masa Birimi Sorumlusu Özlem Uludağ da katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, İletişim Fakültesi öğrencilerinin SEBEDER ile yapılan protokol kapsamında, alacakları eğitimler sonrasında İletişim Fakültesi Stüdyo Kompleksinde film, haber, fotoğraf ve benzer medya içerikleri için yazdıkları sesli betimleme metinlerini seslendirebileceklerini ve SEBEDER’e katkıda bulunacaklarını söyledi. Protokolün imzalanması ve iş birliğinin gerçekleştirilmesi konusunda projenin İletişim Fakültesi Koordinatörlüğü’nü üstlenen Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Yasemin Ünlü’ye, konferansa desteklerinden dolayı Sarıçam Belediyesi’ne teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç’in ardından SEBEDER Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Olgun Yılmaz da bir konuşma gerçekleştirdi.

Avukat Olgun Yılmaz, kısaca SEBEDER’in kuruluş süreci hakkında bilgi verdikten sonra, toplum yaşamında “engelli” ifadesinin anlamına dikkat çekerek, “engellenmişliğin” olduğunu vurguladı ve medyanın reyting kaygısı yüzünden bu meseleye yeterince önem vermediğini dile getirdi. Yılmaz; “Siz toplumda birini sarışın veya esmer diye ayırt ediyor musunuz? Eğer engelliye de bu perspektiften bakarsınız bir farkımız kalmaz. Engellinin her kitaba, gazeteye, televizyona vs. ulaşmasını sağlarsanız, o zaman engelli diye bir şey kalmaz” dedi.

SEBEDER Başkanı Yılmaz, sesli betimleme süreci hakkında da katılımcıları bilgilendirerek, bir film veya diziye sesli betimleme ve işaret dili eklenebilmesi için kendilerine minimum 48 saat gerektiğini ancak birçok televizyon şirketinin bunu sağlamakta zorlandığını dile getirdi ve dijital platformların bu konuda dernekleri ile daha uyumlu çalıştıklarının altını çizdi

“Öğrencilere Ulaşabilmek için Protokol İmzaladık”

Hayatın tamamının betimleme konusunu olduğunu, bir derneğin tek başına bu kadar iş gücüne yetişemeyeceğine dikkat çeken Olgun Yılmaz “Bu yüzden buradayız, bu yüzden siz öğrencilere ulaşabilmek için protokol imzaladık” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Katılımcıların sorularına da yanıt veren SEBEDER Başkanı Avukat Olgun Yılmaz’ın ardından sesli betimleme ve işaret dili ile hazırlanmış “Babaannemin Caz Tutkusu” adlı kısa filmi gösterimi yapıldı.

Programın sonunda Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç tarafından Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Olgun Yılmaz ve İşaret Dili Tercümanı Sibel Özüer’e teşekkür belgesi takdim edildi.

VİDEO HABERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN